Kávé terhesség és szoptatás alatt?

Előre szögezzük le, hogy a szakemberek egyöntetű véleménye szerint a kávéfogyasztás nem tilos a terhesség alatt! (hurrá! – szólt az összes kávé fan)

De mint mindenben, itt is fontos a mértékletesség.

A kávé a benne található koffein miatt lesz kérdéses eleme a terhes nők reggeleinek. A koffein ugyanis átjut a placentába, így a baba is kap belőle egy keveset. A napi maximum kávéfogyasztást kb 200 mg koffeinbevitelben maximalizálják jelenleg (az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma – ACOG ajánlása alapján).

Ez a gyakorlatban kb 1 bögre főzött vagy 2 bögre indtant kávét jelent. Azonban fontos hozzátenni, hogy más koffeintartalmú ételeket és italokat is illik ideszámítani, mint pl az étcsokoládét, kólát, fekete teát stb…

Természet anya azonban nagyon cseles és okos, ugyanis nem véletlenül találta ki a hányingert, a bizonyos ízektől-illatoktól való undort az első trimeszterben. A tested így védekezik mindattól, ami nem megfelelő ebben az érzékeny időszakban, így tart téged távol a kávétól, erős ízektől, szagoktól.

Ha mégsem éreznél semmilyen korlátot a kávéfogyasztás kapcsán, akkor is érdemes lehet próbát tenned a koffeinmentes változattal, főleg ha esetleg napi több adagot fogyasztottál eddig. Hiszen valljuk be, sokunk számára a kávé inkább reggeli rituálé, a munkahelyen pedig a társasági élet egyik központi eleme.

Koffeinmentes kávéval a rítus és az íz megmarad, de megkíméled magad és a babát a koffein pörgető, vérnyomásnövelő hatásától.

Aztán (spoiler alert) úgyis eljön az az időszak, amikor az átvirrasztott éjszakák mellett ez tart egyben nap közben 🙂 De az már egy másik történet.

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu
×
×

Cart