A terhességi cukorbetegség

Share on facebook

A terhesség alatt is kialakulhat cukorbetegség vagy más néven gesztációs diabétesz. Ez az állapot szerencsére a legtöbb esetben csak a baba megszületéséig tart, utána a szervezet újra képes lesz a megfelelő mennyiségű inzulin termelésére.

A jelenség oka a terhesség alatti hormonális változásoknak tudható be. A terhességi cukorbetegségben a legfontosabb a diéta. Az esetek nagy részében ez megfelelő és nem szükséges a diétát inzulinterápiával kiegészíteni.

Két fontos dolog, ami meghatározza az étrendet:

  • Magas glikémiás indexű ételek elkerülése
  • Naponta többször – 5-6x- kell étkezni, a napi szénhidrát adagot elosztva

A GDM vagyis terhességi diabétesz a várandósság 24-28. hetében elvégzett terheléses vércukorszint-vizsgálatból derülhet ki. Vannak azonban tényezők, amelyek magasabb riziónak számítanak:

  • ha a várandós anya 35 évnél idősebb
  • túlsúlyos (BMI>30)
  • asszisztált reprodukcióval megfogant
  • azok az anyukák, akiknek a családi kórtörténetükben szerepel a cukorbetegség vagy az előző várandósságuk alatt is volt gesztációs diabéteszük
  • terhesség előtt már inzulin rezisztencia alakult ki

Terheléses cukorvizsgálat

A terheléses vércukor vizsgálat 75 gramm glukózzal történik, amelyet vízben feloldva kell elfogyasztani (érdemes vinni egy kis citromot a “limonádéhoz”)

Az első vérvétel után a kismama ezt a cukoroldatot elfogyasztja, mely után 120 perc múlva egy újabb vérvétel történik. Az itt kapott eredményeket szakorvos értékeli ki.

www.cukorbetegkozpont.hu

Ha az értékek emelkedettek, de az éhomi érték még nem éri el a 7,0 mmol/l-et vagy a 120 perces érték 7,8 mmol/l alatt van, akkor terhességi hiperglikémiáról beszélünk. Ezen értékek fölött pedig terhességi cukorbetegségről.

De hogy mindennek milyen hatásai lehetnek a fejlődő babára vagy az anyára nézve?

Kialakulhat méhlepény-elégtelenség, hiszen a placenta sejtjei károsodnak, így romlik az oxigén- és tápanyagellátottság. A baba fejlődése elmarad és akár a szervei is károsodhatnak.

De előfordulhat, hogy nagyobb lesz a baba születési súlya – mert a méhlepényen keresztül több cukorhoz juthat, ha az anya vércukorszintje magasabb, így a hasnyálmirigye is több inzulint termel, hogy a fölösleges cukrot felhasználja. Így kialakul a súlytöbblet. A súlygyarapodás hatással vannak a születendő gyermek szerveire is. A máj, szív, lép nagyobbodhat meg.

Koraszülés is előfordulhat a méhlepény károsodása miatt, de indokolt esetben akár a szülészorvos is kezdeményezheti a baba idő előtti megindítását.

Visszakanyarodva a diétával való szintentartásra, ha alacsony szénhidráttartalmú étrendet javasolnak, akkor a leginkább zöldségek-gyümölcsök változatos összehangolásából érdemes összeállítani az étrendet. Ilyenkor a kenyerek, tészták csak minimális mennyiségben, vagy egyáltalán nem férnek be az étrendbe.

Az alábbi táblázatban megtudhatod sok hozzávaló GI-jét, hogy segítségedre legyen egy változatos étrend kialakításában.

A GDM legtöbbször átmeneti és a szülés után rendeződik a helyzet. Ám érdemes a későbbiekben is figyelni az étkezésre, rendszeres sportolásra, a szoptatás után a normál testsúly elérésére, mert mindez egy későbbi cukorbetegség előszobáját is jelentheti!

A szülést követően a legtöbb esetben a vércukor szint teljesen rendeződik, bár a diétát még legalább 6 hétig érdemes folytatni.

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu
×
×

Cart